obraz z owocami

WITAMINKI

WITAMINKI

Najmłodsi uczniowie naszej szkoły od dawna poznawali na lekcjach rolę i skład pierwszego i drugiego śniadania zgodnie z zasadami Piramidy zdrowego żywienia i stylu życia dzieci. Następnie wspólnie z nauczycielami  spożywali  II śniadanie, składające się zazwyczaj ze zdrowych  produktów. Stworzyło to możliwość większej integracji uczniów i nauczycieli oraz uczyło kultury spożywania posiłków w grupie.

Rola drugiego śniadania jest ogromna, więc przypominamy:

  • dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
  • wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami;
  • wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
  • kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe, m.in. spożywania optymalnej liczby 5 posiłków dziennie.

Najczęściej drugie śniadanie ucznia to gotowa kanapka. Ważne jest jednak odpowiednie jej urozmaicenie. Do kanapki powinien być dołączony owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Napojami uzupełniającymi drugie śniadanie są woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.

Można się tak odżywiać, zobaczcie sami…..

[Not a valid template]