„..Jedz razowce z grubym ziarnem,
Zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny,
Połóż listek zieleniny!
I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!
Zdrowo i kolorowo, czyli robimy wiosenne kanapki
Drugoklasiści wykonali zdrowe i kolorowe kanapki na drugie śniadanie. Dzień był bardzo pracowity – przygotowali miejsce do pracy, obierali ugotowane jajka, smarowali pieczywo masłem, siekali szczypiorek, natkę pietruszki, kroili rzodkiewki, paprykę, jajka na plastry, dekorowali kanapki sałatą, wędliną. Układali kanapki na talerzu, wspólnie spożyli posiłek. Po spożyciu kanapek wszystko posprzątali.
Potem uczniowie klasy 2a zademonstrowali kolegom opracowane przez siebie zestawy drugiego śniadania, były to prace biorące udział w konkursie „Stawiam na śniadanie” organizowanego w ramach udziału uczniów klasy 2a w projekcie „Zdrowo jem, więcej wiem”. Zadaniem uczniów było wymyślenie zestawu śniadaniowego, który będzie zdrowy i pożywny. Praca miała przedstawiać rysunek, opis zestawu oraz przepis jak wykonać śniadanie.
Rysunki okazały się bardzo ciekawe i barwne. Przedstawione zestawy śniadaniowe były zdrowe i dobrze zbilansowane. Uczniowie chętnie omawiali swoje prace, po czym wspólnie z zaproszonymi gośćmi brali udział w dyskusji dotyczącej produktów stanowiących zestawy śniadaniowe.
Dyskusja potwierdziła wysoki poziom wiedzy drugoklasistów na temat zasad komponowania zdrowego, smacznego i kolorowego posiłku dającego „paliwo” na cały dzień do nauki, pracy i zabawy. Następnie uczniowie z klasy 2b wyłonili najlepszą pracę i Odznakę Super Kucharza przyznali Marysi Stawiarskiej.
Uczniom bardzo podobały się taka forma zajęć i postanowili wkrótce ja powtórzyć.
Antos Ilona
Szarek Agnieszka